Eskişehir’de “bulunan” flaş bellek ve Hava Kuvvetleri’nin bilirkişi raporu

Eskişehir’de “bulunan” flaş bellekten çıkan Hava Kuvvetleri ile ilgili kimi Word belgeleri hakkında Hava Kuvvetleri’nin hazırladığı rapor elimize geçti; rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Rapor, flaş bellekteki incelemeye konu olan Word belgelerinin sahte olduğuna dair somut bulgular ortaya koyuyor.

Hava Kuvvetleri’nin raporunun önemli bir kısmı bu flaş bellekten çıkan farklı yerlerdeki farklı kişilerce hazırlandığı iddia edilen belgelerin tek bilgisayardan, hatta tek elden çıktığına dair bulgulara ayrılmış.

  • Sözde Eskişehir, Bandırma, Ankara, Diyarbakır gibi farklı yerlerde, farklı  tarihlerde ve farklı kişilerce hazırlanmış Word belgelerin tamamı Word 9.0 programının (Office 2000) mevcut değişik versiyonlarından Word 9.2812 ile üretilmiş. Oysa bilirkişilerin farklı birliklerden aldığı gerçek belgeler üzerinden, o dönemde farklı versiyonların kullanıldığı tespit ediliyor (bkz. EK-C, Lahika 3).
  • Bu Word belgelerinde görünmeyen öğeler birebir örtüşüyor. Örneğin, aşağıda görüleceği üzere, güya yazıları hazırlayan farklı kişiler, maddelerin sıralanacağı paragrafa geçmeden önce aynı șekilde 5 kere “tab” sonra bir kere boşluk tuşuna basmış. Ayrıca, bu Word dokümanlarının en sonunda belgelerin yazıldığı karakter olan ‘Arial’dan farklı olarak ‘Times New Roman’ formatında boşluklar var. Bu ve benzeri örtüşmeler, ancak print edilmeyen karakterlerin görüntülenmesi ile ortaya çıkıyor.
  • Bu belgeleri yazan kişiler, yazışma usulleri açısından hep aynı hataları yapmışlar; yine aşağıda görüleceği üzere ‘Konu’ ve ‘Tarih’i aynı satıra yazmak gibi.  Ayrıca, belgeler 2003’de geçerli olan yazışma yönergesine (MY 75-1A) göre değil, 2008’de yayımlanan yönergesine (MY 75-1B) uyumlu olarak yazılmış.

Raporun EK-Ç’si, Word belgelerindeki askeri yazışma usullerine ile bariz aykırılıklar ve hatalar üzerine. Raporun bu kısmı, sahte belge çetesi için eğitici bir referans doküman niteliğinde.

Daha önce bu flaş bellek ile Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan incelemede üstverilerin manipüle edildiği tespit edilmiş,  dolayısıyla flaş belleğin delil bütünlüğünün olmadığı belirtilmişti (bu bellekte 2007’de taranmış gibi görünen 2009 tarihli bir gazete küpürü ve son kez 2003’de kaydedilmiş gibi görünen bir Word belgesinde 2005 tarihli kanuna atıf var).

Abone Ol

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment “Eskişehir’de “bulunan” flaş bellek ve Hava Kuvvetleri’nin bilirkişi raporu”

  1. İsmo Says:

    Hiçbir şeye üzülmem de bir delinin kuyuya attığı taşı dokuz akıllının çıkarmaya çalışırken harcadığı zaman ve yanarım. Taşı o kuyuya atan deliden de maalesef ülkemizde (iki kere maalesef ki hepsi gazeteci) çok sayıda mevcut.

    Bir fıkra var tam da bu durumlara uygun;

    Deliye sormuşlar “neden delisin diye”,

    Delide “herkes benim gibi olsaydı siz deli olurdunuz bizde akıllı” demiş maalesef deliler çok olunca akıllılara delilik düşüyor.

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: