Balyoz belgeleri hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından hazırlanmış bir çalışma var. Bu çalışma 21 Haziran 2010 tarihli ve davanın ek klasörlerinde yeralıyor. Balyoz belgelerini inceleyen emniyet görevlileri toplam üç bin küsür sayfalık bu çalışmada Balyoz belgelerinin sahte olduğuna işaret eden önemli olgulardan tek bir tanesini bile konu etmiyorlar. Askine, belgelerin sahteliği konusunda şüphe yaratabilecek kimi bulgulara çeşitli açıklamalar getirmeye çalışıyorlar. Bu nedenle rapor, tarafsız bilirkişilerin bir değerlendirmesinden ziyade, bir münazarada Balyoz belgelerinin gerçek olduğunu savunma rolünü üstlenmiş kişilerin çabalarına benziyor.
Bir örnek verelim.
26 Mart 2010 tarihli askeri bilirkişi raporu, Balyoz Harekat Planı’nın ekler bölümünde EK-J’nin “Lojistik” olarak belirtilmesine rağmen, belgeler arasında “Milli Mutabakat Hükümeti” isimli dokümanın EK-J olarak yeralmasına şüphe uyandıran bir olgu olarak işaret etmiş. Yani lojistik eki olarak adlandırılan bir belgede harekatın lojistiğinin değil de, bir hükümet programının yeralmasının aykırılığına dikkat çekmişler. Benzer şekilde, son askeri bilirkişi heyet raporu da aynı konuyu (8 no.lu soruda) gündeme getirerek, bu belgelerin askeri eğitim ve öğretim almamış kişiler tarafından hazırlanmış olabileceği şüphesini belirtmiş.
Emniyet görevlileri ise hazırladıkları raporda bu konuya “açıklık” getiriyor (ek klasör 20, sayfa 138):
“Milli Mutabakat Hükümetinin Balyoz Harekat planının ekinde LOJİSTİK olarak belirtilmesi hususu ile ilgili olarak;
Türk Dil Kurumunun internet sitesinden Lojistiğin kelime manası incelendiğinde;
Genel Türkçe sözlükte; 1-ask. Geri hizmet, 2-sf. Geri hizmetle ilgili, 3-man. Modern mantık, anlamına geldiği,
Felsefe terimleri sözlüğünde (1975); Hesap sanatı anlamına geldiği,
İktisat terimleri sözlüğünde; mal ve hizmetlerin sağlanmasına yönelik etkinliklerin yönetimi örgütlenmesi ve planlanması bilimi anlarına karşılık geldiği görülmektedir.”
diye başlıyan açıklama (tamamına buradan ulaşabilirsiniz) şöyle bitiyor :
“Sonuç itibariyle milli mutabakat hükümeti programı için Lojistik ibaresinin kullanılmasının uygun olduğu değerlendirlmektedir.”
Görülüyor ki, raporu hazırlyan emniyet görevlileri Balyoz belgelerini hazırlasalardı, milli mutabakat hükümet programını darbe planının lojistik eki olarak adlandırmakta hiç sakınca görmeyeceklerdi!
27 Ağustos 2010
GENEL