TÜBİTAK ve “en kötü ihtimal”

07 Eylül 2010

GENEL

TÜBİTAK’ın Balyoz CD’leri için hazırladığı ilk bilirkişi raporu, raporu değerlendiren bir uzman kişinin ifadesiyle, “en iyi ihtimalle sorumsuzca, en kötü ihtimalle ise kasıtlı olarak okuyanı yanıltmak üzere yazılmış.”

Balyoz davasında inceleme altına alınan 19 tane CD var.  Balyoz iddialari ile ilgili tüm harekat ve eylem planları (Balyoz, Oraj, Suga, Çarşaf, Sakal), ekleri ve fişleme belgeleri iki CD’de bulunuyor (11 ve 17 no.lu CD’ler).  Dolayısıyla bu iki CD’nin ve içindeki belgelerin gerçek olup olmadığının tespiti dava için birinci derece önem taşıyor.

Soruşturma safhasında TÜBİTAK’tan üç bilirkişi CD’ler üzerinde bir üstveri incelemesi yaparak bir rapor hazırlıyor.

  1. Sadece CD’ler üzerinde yapılan bir üstveri incelemesiyle CD’lerdeki belgelerin gerçek olduğunu (üzerinde görünen kullanıcılar tarafından üzerinde görünen tarihlerde oluşturulduğunu) tespit etmek teknik olarak mümkün olmadığı halde, bilirkişiler raporlarının tek bir yerinde bile—örneğin bir dipnot olarak bile—bunu belirtmiyorlar.
  2. Bilirkişiler, belgelerin kötü niyetli kişilerce üstverileri tutarlı olacak bir şekilde oluşturlması halinde, bu sahteciliği yaptıkları analizle tespit edemeyeceklerini belirtmedikleri gibi, kullandıkları ifadeleri özenle seçerek, CD’lerin gerçek olduğunu tespit ettikleri izlenimini veriyorlar.

Bu hususlar, iki Amerikan bilirkişi kurumunun (rapor 1 ve rapor 2), Askeri Savcılığın ve İTÜ’nün hazırladığı çeşitli raporlarda açıkça belirtildiği gibi TÜBİTAK’ın bilahare değişik bir bilirkişi heyetine hazırlattığı ikinci bir raporda da (mecburen) ortaya çıkıyor.

Gene de savcılar, TÜBİTAK’ın birinci raporunun CD’lerin gerçek olduğunu tespit ettiği kanısıyla onlarca insanı aylarca hapiste tutuyorlar. Bu süreçte avukatların, belgelerin iddia edildiği tarihte yazılmış olamayacağına dair onlarca içerik çelişkisini mahkemelerin dikkatine sunmaları fayda etmiyor.

Bu raporu hazırlayanların bilimsel tarafsızlık ilkesini nasıl çiğnediğini burada yazmış, ardından TÜBİTAK Başkanı’na bir açık mektup göndermiştik. Mektup için buraya, aldığımız yanıt için buraya tıklayın.

TÜBİTAK raporunu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Dün, ayrıca bu kişilere karşı tazminat davası açıldı. Dava dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz.


Abone Ol

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Yorumlar kapatıldı.