Balyoz Harekat Planı ne zaman yazıldı?

Balyoz Harekat Planının iddia edildiği gibi 2 Aralık 2002’de değil, çok daha ileri bir tarihte yazıldığını gösteren önemli işaretler var.

Bunlardan bir kaçını bu belgeden alıntılar şeklinde aşağıda sıralıyoruz. (Söz konusu belgenin tümünü görebilmiş değiliz.) Okurken AKP hükümetinin 18 Kasım 2002’de, yani 2 Aralık 2002’den ancak iki hafta önce kurulduğunu aklınızda tutun.

(1)AKP Hükümeti (…)  anayasa değişikliği ve hukuk reformu adı altında (…)

AKP iktidarında ilk Anayasa değişikliği teklifi TBMM Başkanlığı’na Nisan 2004’te sunuldu.  AKP hükümeti ilk 15 günlük icraati boyunca herhangi bir Anayasa değişikliği veya hukuk reformu gündeme  getirmedi.

(2)Toplumsal muhalefet sindirilmiş, muhalif basın ekonomik ve mali denetim tehdidi ile susturulmuştur.

AKP hükümeti ilk 15 günlük icraati sırasında herhangi bir medya kuruluşuna mali denetim yolu ile bir baskı uygulamadı.  Bunlar çok daha sonra oldu. Maliye Bakanlığı, Doğan Medya Grubuna toplam 4.5 milyar TL tutarında rekor bir vergi cezasını 2009 yılında kesti.

(3)Bugün Türkiye Cumhuriyeti (…) önemli şirketleri ve kıymetli toprakları yok pahasına satılan bir ülke haline gelmiştir.

2002 senesinde Özelleştirme İdaresi tek bir blok satış dahi gerçekleştirmedi.  2003 senesinin ilk çeyreğinde de gerçekleşmiş herhangi bir blok satış yok. En önemli blok satışlar (Petkim, Türk Telekom, Erdemir Çelik, Başak Sigorta, Tüpraş) 2005-2006 yıllarında gerçekleşti.

(4)AKP Hükümeti (…) Ekonomik çözümsüzlüklerin yol açtığı boşluklardan da istifade ederek (…) tüm ülke genelinde AKP yandaşları, tarikat ve cemaatler ile devlet kademelerinde hızla kadrolaşmakta

AKP hükümetinin 15 günlük bir süre içinde devlet kademelerinde “hızla kadrolaşmakta” olduğu tespiti akıl almaz bir durum.

(5) Balyoz Harekat Planı’nın J-EK’inde yeralan iktisat politıkalarıyla ilgili bölümün çok önemli bir kısmı, Haydar Baş’ın Kasım 2005’te Milli Ekonomi Kongresinde yaptığı kapanış konuşması ile kelimesi kelimesine aynı.

(6) Balyoz Darbe Planı kapsamında, “kendi uçağımızın düşürülmesinin” tasarlandığı ve Şubat 2003 tarihli olduğu iddia edilen Oraj Hava Harekat Planı, Adalet ve Kalkınma Partisinden bahsederken “AK Parti”  ifadesini kullanıyor. Hakkında kapatma davası açılana, yani 2008’e kadar, Adalet ve Kalkınma Partisinin yaygın—hatta tek—kullanılan kısaltması “AKP” idi. Eğer 2002-2003 dönemindeki gazetelerin arşivlerini tarayacak olursanız, “AK Parti” ifadesini göremezsiniz. Tuhaf bir şekilde, 2003 senesinin başında yazıldığı iddia edilen belgede “AKP” değil, “AK Parti” deniliyor.

Balyoz planı ve ekleri Çetin Doğan ve avukatları ile paylaşılmadığı için biz bu çelişkileri Taraf gazetesinde ve Baransu’nun Karargah kitabında kimi belgelerden verilen alıntılar sayesinde gördük. Tespit ettiklerimizi bu blogda paylaşmaya devam edeceğiz.

Balyoz Harekat Planı’nın altında Çetin Doğan’a ait ıslak, kuru, ya da elektronik herhangi bir imza bulunmadığını, bu planın altına askeri yazışma usüllerine aykırı bir şekilde “Balyoz Sıkıyönetim Komutanı Çetin Doğan” yazıldığını tekrarlayalım.

Teknik olarak bir Word belgesinin kim tarafından ve hangi tarihte kaydının yapıldığına dair elektronik bilgilerin nasıl değiştirilebileceğine daha evel değinmiştik. Yukarıda değindiğimiz zamanlama hataları, içerik olarak bu belgenin 2 Aralık 2002’de yazılmış olamayacağını gösteriyor.

… Ve, Çetin Doğan ile otuzu aşkın sayıda TSK mensubu, Balyoz Harekat Planı’nın gerçek olduğu varsayımı ile bir ayı aşkın bir süredir cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Abone Ol

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Yorumlar kapatıldı.

%d blogcu bunu beğendi: