Balyoz Darbecilerinin Dost Unsuru: Türkiye Gençlik Birliği

Bugünkü yazımızda Balyoz planının ne zaman yazıldığına dair önemli bir işarete dikkat çekiyoruz.

2 Aralık 2002 tarihli Balyoz Harekat Planı’nın “Dost Unsurlar” bölümünden:

“(b) TSK’nın her kademesine müzahir eleman temini konusunda referans uygulamasına (ÇYDD, ADD, Türkiye Gençlik Birliği vb.) devam edilerek azami koordinasyon sağlanmasına, …”

Ancak Türkiye Gençlik Birliği 2006 yılında kurulan bir dernek ve adının 2002’den bir belgede geçmesi mümkün değil.  Bu ilk gündeme geldiği zaman, Taraf gazetesi planda geçen derneğin, 2006’da kurulan ve resmi adında “Türkiye” bulunmayan Gençlik Birliği değil, 1997 yılında kurulan Türkiye Gençlik Birliği Derneği olduğunu açıklamıştı.

Bu iki derneğe biraz daha yakından bakalım.

Türkiye Gençlik Birliği (Kuruluş: 2006)

Türkiye Gençlik Birliği Derneği (Kuruluş: 1997)

Türkiye Gençlik Birliği Kuruluşu 19 Mayıs 2006

Türkiye Gençlik Birliği “ülkesine ve okuluna sahip çıkan Devrimci ve Yurtsever Atatürk gençliğinin sesidir.”

Birliğin “Temel İlkeler” Bildirgesi’nden:

“Türkiye Gençlik Birliği, laik ve halkçı bir Türkiye’den yanadır. Türkiye Gençlik Birliği Anayasamızda belirtilen ilkelerin içini boşaltan her türlü uygulamanın karşısındadır. Din sömürücülerine ve gericilere karşı ilericiliği gelir adaletsizliğine, yoksulluğa ve bireyciliğe karşı halkçı bir ekonomik sistemi savunur. Kamu kurumlarımızın özelleştirilmesine karşıdır.”

Türkiye Gençlik Birliği Derneği Kuruluşu 1997

Türkiye Gençlik Birliği Derneği sloganı “Gençlerle gençler için.”

Derneğin Hizmetleri:

“Psikolojik danışma, rehberlik ve sosyal yardım hizmetleri, sosyal, kültürel ve sportif  gençlik etkinlikleri, ve sosyal eğitim programları, …”

Bu durumda iki seçenek var:

Balyoz Harekat Planı gercekten 2002’de yazılmıış ise, planı hazırlayan darbeciler 1997 yılında kurulan (ve son uluslararası projelerinden biri “Can you always get what you want?” adında 6 Avrupa ülkesiyle gençlik değişim programı olan) bir derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve ÇYDD ile birlikte en önemli üç dost dernekten biri olarak değerlendirmiş olmalılar.

Bu pek olası görünmüyor. Zira Türkiye Gençlik Birliği Derneği (1997), siyasi bir görünümü olmayan, Atatürkçü ve laik bir kimlik sergilemeyen, Avrupa’da sivil toplum örgütleriyle yakın ilişkileri olan bir dernek.

Diğer olasılık şu: 1. Balyoz Harekat Planı 2006′dan sonra yazıldı ve dost unsur olarak tanımlanan dernek “vatansever, Atatürkçü gençlik hareketlerini kitleselleştirecek merkezi bir örgüt” olarak kurulan Türkiye Gençlik Birliği (2006). Yani planı yazanlar, bir zamanlama hatası yaparak geride Balyoz belgelerinin sahte olduğuna dair bir ipucu bıraktılar.

Bu iki derneğin özellikleri, işlevleri ve kimlikleri dikkate alındığında ikinci seçeneğe inanmamak çok zorlaşıyor.

Bunla ilgili olarak başka bir ilginç noktaya da işaret edelim. Zaman gazetesi, Taraf’ın ortaya attığı iddialarla ilgili internet üzerinden yaptığı ilk yayında Balyoz belgesinde adı geçen dost derneklerden üçünü de sıralıyor (ÇYDD, ADD, Türkiye Gençlik Birliği). Ancak daha sonraki yayınlarında bu listeden Türkiye Gençlik Birliği çıkarılıyor. Yani belgede bir sorun olduğunun sanki farkına varılılıyor ve dikkat çekmemek için aksayan taraf örtbas ediliyor.

Abone Ol

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Yorumlar kapatıldı.