11 no.lu CD’den çıkan word belgesi (EK-J) Balyoz darbecilerinin öngördüğü “Milli Mutabakat Hükümeti Programı”nı belirliyor.
Belgelere erişemediğimiz dönemde basında yer alan bölümlerden derlediğimiz bu programın tamamen kes-yapıştır yöntemiyle oluştuğunu yazmıştık (bakınız 1980’den 2005’e: Balyoz Derleme Planı). Şimdi belgenin tamamına dava klasöründen ulaşabiliyoruz (görmek için buraya tıklayın).
Milli Mutabakat Hükümeti Programı, Giriş, Adalet ve Asayiş İşleri, Güneydoğu’ya Yönelik Politikalar, Terör ile Mücadele ve İç Güvenlik, Eğitim ve Öğretim, Ekonomik Politikalar, Dış Politika, ve Tavsiye Edilen Bakanlar Kurulu Üyeleri altbaşlıklarından oluşuyor.
Bugün sadece, Giriş bölümünde dikkatimizi çeken ve Balyoz iddialarındaki içsel tutarsızlığa işaret eden bir konuya değineceğiz. (Giriş bölümünü bu yazının altında bulacaksınız; sarı bölümler 1980 tarihli 44.Hükümet Programı’ndan, mavi bölüm ise 1999 tarihli 57. Hükümet Programı’ndan birebir kes-yapıştır bölümler.)
Giriş bölümün ilk paragrafında aynen söyle yazıyor:
“ (…)Bu tarihten itibaren yasama ve yürütme görev ve yetkisi, Milli Güvenlik Konseyi tarafından Türk Milleti adına kullanılmıştır.”
İkinci paragraf da şöyle devam ediyor:
“Bu durum karşısında girişilen harekatın amacı, Milli Güvenlik Konseyi‘nce; ‘Ülke bütünlüğünü korumak, milli birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek, Devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlemesine mani olan sebepleri ortadan kaldırmak’ olarak belirtilmiştir.”
Yani, Balyozculara göre, varolmayan Milli Güvenlik Konseyi, Balyoz harekatının amacının ne olduğunu (kardeş kavgasını önlemek vs.) belirtmiş bile.
Diyelim ki, Balyozcular henüz kurulmamış ancak darbe sonrası kurulacak bir Milli Güvenlik Konseyi’nin bu konuda söyleceklerini öngörmüş olsunlar. Ve hatta, Balyoz’un kuracağı Milli Güvenlik Konseyi’nin belirteceği darbe gerekçesi 1980’deki Milli Güvenlik Konseyi’nin sunduğu darbe gerekçesiyle birebir aynı olsun—ki öyle.
Peki, o zaman, Balyoz’un Milli Güvenlik Konseyi kimlerden oluşacak? Bilindiği gibi 1980 darbesinin Konseyi dönemin Genelkurmay Başkanı Evren ve Kuvvet Komutanlarından oluşuyor. 1980 darbesi, gerekçesine kadar birebir örnek alındığına göre, Balyozcular dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök ile Kuvvet Komutanları’nı da Konsey üyeleri olarak atayacaktı herhalde?
İşte bu noktada savcıların kafasının karışması gerekirdi. Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarından bağımsız bir darbe planladığı iddia edilen 1. Ordu’nun sözde hazırladığı hükümet programına bakılırsa, Ordu yönetime Milli Güvenlik Konseyi (Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları) ile birlikte el koyacaktı!
27 Ekim 2010
Çelişkiler ve kanıtlar, GENEL