Balyoz Planı’nın “ileri görüşlü” iktisat politikaları

Balyoz Harekat Planı’nın Çetin Doğan ile ilgisi olmadığının bir kez daha altıını çizerek, bu plandaki çelişkileri yazmaya devam ediyoruz.

İlk olarak, Melih Aşık’ın 26 Şubat 2010 tarihli köşe yazısında “Bu ne benzerlik!” alt başlığı ile dikkati çektiği üzere, Taraf gazetesinde yayınlanan Balyoz Harekat Planı’nın iktisat politikaları ile ilgili bölümde kimi paragraflar Haydar Baş’ın 27 Kasım 2005 senesinde Milli Ekonomi Kongresi’nde yaptığı kapanış konuşmasındaki ifadelerle bire bir aynı.

Haber Türk gazetesinden Yavuz Semerci de aynı konuyu 1 Mart 2010 tarihli köşe yazısında Darbecilerin Başbakanı Haydar Baş olmalıymış” başlığı ile aktarmış.

Burada benzerlik içeren pragraflardan bir tanesini, bire bir aynı olan kelime ve cümlelerin altını çizerek akarıyoruz:

Aralık 2002 tarihli olduğu iddia edilen Balyoz Harekat Planı’nından:

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında kalkınmada uygulanan ulusal model ile çeşitli sahalarda büyük başarılar elde edilmiştir. Bu dönemde uygulanan model ile ülkemiz Belçika’ya uçak ihraç edecek seviyeye ulaşmıştır. Ancak 1945 yılından sonra ülkemiz tekrar siyasi, kültürel, ekonomik yönlerden kuşatma altına alınmış; Batılı devletler, Atatürk döneminde hayata geçiremedikleri SEVR projesini AB, IMF ve Dünya Bankası yoluyla uygulamaya başlamışlardır.

Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Kongresi’nde yaptığı 27 Kasım 2005 tarihli kapanış konuşması’ndan:

Devletimizin kurucusu Atatürk’ün döneminde, yani 1938’e kadar çeşitli sahalarda kalkınma plan ve projeleri uygulanmış ve çok büyük başarılar elde edilmiştir. Bu dönemde kalkınmada uygulanan Milli Model ile ülkemiz Belçika’ya uçak ihraç edecek seviyeye ulaşmıştır. Fakat Atatürk’ten sonra ülke tekrar siyasi, kültürel, ekonomik vs. topyekün bir kuşatma altına alınmış; Batılı devletler, Mustafa Kemal döneminde hayata geçiremedikleri SEVR projesini AB ve IMF yoluyla gerçekleştirmeye başlamışlardır.

Yukarıda alıntısını verdiğimize benzer başka paragraflar da var.

Haydar Baş’ın, kendisine bu konuyla ilgili soruların iletilmesi üzerine yaptığı açıklama şöyle:

Balyoz harekatı ne zaman tasarlanmış? 2003’te. Ben bu fikirleri ne zaman deklare ettim kamuoyuna? 2005’te. Yahu bu kadar korkunç iftira olur mu? 2005’te yapılan konuşma, nasıl 2003’teki harekatın merkez projesi olacak?

Balyoz Harekat Planı’nın ne zaman yazıldığına dair hala bir kuşku duymuyorsanız, inanmak istedikleriniz doğrultusunda koşullanmışsınız demektir.

Son olarak, Çetin Doğan ile iktisadi konularda bolca konuşmuş ve tartışmış iki ekonomist olarak dünya gorüşünün kendisine atfedilen görüşlerle uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirtmek isteriz.

Abone Ol

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Yorumlar kapatıldı.

%d blogcu bunu beğendi: